Seminar: Wat is wijsheid?

Deze presentatie/lezing is als een kleine onderhoudsbeurt voor de geest: ‘onze geest’ op de brug. Omdat het in onze (prestatie)maatschappij belangrijk is om, behalve aandacht te besteden aan de fitheid van ons lijf, ook onze geest lenig te houden. 

Het gaat over de vraag hoe we kunnen voorkomen (en waarom dat belangrijk is) dat we mentale pijn ervaren tijdens ons werkzame leven. Het is een deel van een boek dat ik aan het schrijven ben. In dit deel bespreek ik dat ‘grote levensvragen’ van alle tijden zijn en dat we kunnen putten uit veel bronnen van wijsheden. Ik bespreek wat filosofie is en hoe het ons vandaag nog kan helpen in ons leven in ons werk en organisaties die innovatief moeten om waardevol te blijven.

De noodzaak om te oefenen in ‘creatief denken met verbeeldingskracht'  is van alle tijden (net zoals spanningsklachten en burn outs overigens).

Mijn seminar geeft daarom ook een indringende inleiding in filosofie:

  • Wat is Filosofie eigenlijk?
  • Wie was Socrates?
  • Was hij wijs?
  • Wist hij veel?
  • Wat heeft Socrates met creativiteit en innovatie te maken?
  • ...en met stress?

Deze inleiding, als fundament van mijn seminar staat centraal in het eerste deel.

 

Dit seminar doet een nadrukkelijk en voelbaar appel om continue aandacht te schenken aan het gezond blijven: geestelijk gezond blijven. En daar helpt filosofie (kennisgebied ethiek) bij. 

 

“Men moet datgene aanpakken wat er nog niet is’ en’ voor het zware zorgen zolang het nog licht is”. (Lao Tse)

Zijn er zware dingen dan? Jawel.

En dat is dan ook mijn aanleiding geweest: de toenemende stressklachten, burn-outs en depressies die steeds meer mensen raken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft stress zelfs uitgeroepen tot de ‘Gezondheidsepidemie van de 21eeuw’.

Onmisbare vaardigheden

Het seminar is bedoeld voor iedereen die niet alleen levensvragen wil stellen aan het begin van zijn leven (wat wil ik later worden) en tegen het einde (wat heb ik bereikt?) maar dat nu wil doen. Op een moment dat je er wat aan kunt doen. Het seminar moedigt in ieder geval aan om dat te doen.

Het is géén sessie om mensen met een burn-out te genezen. Het helpt je en inspireert je na te denken, te reflecteren. Een onmisbare vaardigheid in een periode waarin, leiderschap, emphatie en creativiteit steeds waardevoller worden in plaats van de kennis die we meebrachten van school.

Dit seminar is ook beschikbaar in een verkorte variant als key-note.

Wil je weten waarom ik dit seminar eigenlijk geef? En wat nu eigenlijk het nut ervan is? Hier kun je doorlezen >>